Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ετσι θα πρασινίσουν τα νταμάρια


Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ

Ετσι θα πρασινίσουν τα νταμάρια

Σε λόφο-ανάσα για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, με ιδιαίτερη πολιτιστική νότα, μπορεί να μετατραπεί ο χώρος γύρω από τα παλιά νταμάρια στα Τουρκοβούνια. Πρόκειται για περίπου 500 στρέμματα, ανάμεσα στους Δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης, Γαλατσίου και Αθήνας, κομμάτι του λόφου των Τουρκοβουνίων, που καλύπτει συνολικά 1.800 στρέμματα από τα οποία τα 1.300 έχουν αναγνωριστεί ως δασικά ή αναδασωτέα, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Οι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις των λατομείων, όπως και μεγάλο μέρος του λόφου, θυμίζουν σήμερα σκουπιδότοποΟι εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις των λατομείων, όπως και μεγάλο μέρος του λόφου, θυμίζουν σήμερα σκουπιδότοποΔεν λείπουν όμως και οι διεκδικήσεις ιδιωτών για μεμονωμένες εκτάσεις στο Ψυχικό και το Γαλάτσι, υποθέσεις που αποτράπηκαν χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και σήμερα εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Από χρόνια, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει προγράμματα ανάπλασης για να κλείσουν οι «πληγές» που έχουν αφήσει τα ανενεργά λατομεία, αλλά και αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά.

Σκουπιδότοποι

Οι πιο χαρακτηριστικές επιπτώσεις είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο λατομικών μονάδων που έχουν εγκαταλειφθεί και στην πράξη έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων. Αποσπασματικές προσπάθειες έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές για να πρασινίσει ο λόφος, όπως έγινε πρόσφατα με επιτυχία στο γειτονικό Αττικό Αλσος.

Ο χώρος των παλιών νταμαριών μπορεί να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα με μικρές πράσινες γωνιές σε σημεία όπου μπορεί να συγκρατηθεί το χώμα, με διαμορφώσεις χώρων για ανάπαυση και παιχνίδι. Ξεχωριστές πινελιές θα αποτελούν τα αιολικά γλυπτά, συνθέσεις που θα συνδέονται με τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής και θα υπενθυμίζουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τους μύθους για τους ανέμους που συνδέονται με τον υψηλότερο λόφο της πρωτεύουσας.

Στην αρχαιότητα ο λόφος ήταν καταπράσινος και φιλοξενούσε σε ένα επίκαιρο σημείο το άγαλμα του Αγχεσμίου Διός, του θεού που είχε την ευθύνη των καιρικών φαινομένων. Η μυθολογία αναφέρει επίσης ότι η Αθηνά που αναδείχθηκε προστάδιδα της πόλης, μετά την κόντρα της με τον Ποσειδώνα, πήρε από τα Τουρκοβούνια τεράστιους βράχους που χρησιμοποιήθηκαν στα κυκλώπεια τείχη, τα οποία προστάτευαν την πόλη.

Η πρόταση αναπτύχθηκε από μια ομάδα τελειοφοίτων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Χαϊδόπουλο. Οι Ανδρέας Δεμερτζής, Γιάννης Κατσάνος και Θανάσης Φαραγγάς, στο πλαίσιο της διπλωματικής τους, κατέγραψαν την εικόνα της περιοχής και μελέτησαν την ιστορία της που ξεκινά από την αρχαιότητα. Στο άλσος των Ευμενιδών, σύμφωνα με την «Ιστορία των Αθηνών» του Δ. Σουρμελή, οδηγήθηκε ο Οιδίποδας από την κόρη του την Αντιγόνη για να δικαστεί και να απαλλαγεί από τα αμαρτήματα της οικογένειας των Λαβδακιδών. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι μετά τη δίκη εξαφανίστηκε σε μια σπηλιά στα νοτιοανατολικά των Τουρκοβουνίων.

Η μελέτη σέβεται το εδαφικό ανάγλυφο και ξεκινά από την οριοθέτηση της προστατευόμενης ζώνης ώστε να μην υπάρξουν επίδοξοι καταπατητές. Σε επιλεγμένα σημεία θα γίνουν επιχωματώσεις για να ακολουθήσει η φύτευση φυτών που κυριαρχούν στο αττικό τοπίο. Οι ελιές και οι μουριές θα κυριαρχούν στις ζώνες πρασίνου. Πεύκα θα σηματοδοτούν τις βασικές διαδρομές, ενώ μανόλιες και σφένδαμοι θα κυριαρχούν στα βοηθητικά μονοπάτια. Ψηλές λεύκες προβλέπονται στις κορυφές του λόφου.

Στόχος είναι το πράσινο να συνεχίζεται με τα ίδια χαρακτηριστικά και στους δρόμους των δύο δήμων. Προβλέπονται μονοπάτια για περίπατο και ποδήλατο, καθώς και διαμορφώσεις για στάσεις των επισκεπτών. Θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια, κυρίως προς την πλευρά του Γαλατσίου, για τη στέγαση των υπηρεσιών του πολιτιστικού πάρκου.

Οι τρύπες και οι σπαστήρες των παλιών λατομείων εξασφαλίζουν μικρές «αγκαλιές» που τους επιτρέπουν να μετατραπούν σε καμουφλαρισμένα αναψυκτήρια. *

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σπίτι αυστηρά για ένα άτομο!

house01

Ο Dr Mike Page και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει ένα συμπαγές σπίτι στο οποίο θα μπορούσε να ζήσει άνετα ένα άτομο και με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το μικρο σπίτι που έχει διαστάσεις 3x3x3, μπορεί να ανακαλύψει κανείς στον εσωτερικό του χώρο ένα συρόμενο τραπέζι, δυο καρέκλες, ένα μικρο διπλό κρεβάτι, μεγάλο μπάνιο, μια μικρή κουζίνα και μια composting τουαλέτα.

house04




Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παρανόμησε στα 23 και πήρε κλήση στα 60!

Έκανε την παράβαση σε ηλικία 23 ετών και η κλήση του ήρθε στα 60 του! Ο λόγος για τον Michael Young από το Warwick, του Rhode Island των ΗΠΑ, ο οποίος οδηγήθηκε στο Δικαστήριο καθώς η αστυνομία ζητούσε την αφαίρεση της άδειας οδηγού για την παράβαση που έγινε πριν από 4 περίπου δεκαετίες.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο Young πήγε στο Rhode Island για να διευθετήσει μια επαγγελματική υποχρέωση που είχε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sun Chronicle» του Attleboro, ο δικαστής Daniel O'Shea, σημείωσε πως οι μισοί τουλάχιστον από τους ανθρώπους που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο Δικαστήριο ήταν αγέννητοι το 1974 και έτσι ο δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα του «παραβάτη» για απόσυρση της υπόθεσης και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 100 δολάριων για τα δικαστικά έξοδα.

Η έντονη άσκηση και ο καφές προκαλούν εγκεφαλικό

Ο καφές, η έντονη άσκηση και το φύσημα της μύτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και μάλιστα περισσότερο από όσο το ξάφνιασμα ή ο θυμός, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα που αρίθμησε οκτώ διαφορετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία.
Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία μελετήθηκαν 250 ασθενείς, οι οκτώ αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, που ασκεί δύναμη στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης ανακάλυψαν ότι ο καφές ευθύνεται για περισσότερες από μία στις 10 ρήξης των ανευρυσμάτων του εγκεφάλου.

Το ξάφνιασμα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 23 φορές αλλά είναι υπεύθυνο μόλις για το 2,7% των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν τους παρακάτω παράγοντες και τα ποσοστά, που ευθύνονται για ρήξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου:

Καφές10,6%
Έντονη άσκηση7,9%
Φύσημα της μύτης5,4%
Σεξ4,3%
Πίεση κατά την αφόδευση3,6%
Κατανάλωση κόκα κόλας3,5%
Ξάφνιασμα2,7%
Θυμός1,3%

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου αλλά μόνο λίγοι παθαίνουν ρήξη.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τους παράγοντες που προκαλούν ρήξη. Το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη άσκηση είναι παράγοντες που προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η οργάνωση «The Stroke Association» της Βρετανίας επεσήμανε ότι "Η απότομη αύξηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ρήξης ανευρύσματος.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αν οι παράγοντες της έρευνας σχετίζονται σίγουρα με την εκδήλωση εγκεφαλικού, καθώς θα μπορούσαν απλά να αποδοθούν σε σύμπτωση” και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας (5/5)

Μαχητές Των Δρόμων: Ληστεία Στο Ρίο
FAST & FURIOUS 5 / FAST FIVE
του Τζάστιν Λιν
με τους Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Τζορντάνα Μπρούστερ, Κρις «Λούντακρις» Μπρίτζες, Τάιριζ Γκίμπσον, Σουνγκ Κανγκ, Ντουέιν Τζόνσον, Ματ Σουλτς, Ντον Ομάρ, Έλσα Πατάκι




Υπόθεση: Στην πέμπτη ταινία του franchise που τρέχει με χίλια σε λεωφόρους κι ερήμους και ροκάρει, όπως πάντα, άγρια, ο γοητευτικός πρώην αστυνομικός Μπράιαν Ο’Κόνερ (Πολ Γουόκερ) συνεργάζεται με τον πρώην κατάδικο Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) και βρίσκονται και οι δυο τους αντιμέτωποι με το νόμο, στο αφιλόξενο (όπως αποδεικνύεται τελικά) Ρίο Ντε Τζανέιρο, σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή πολλών κυβικών και μηδενικών…προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους την ελευθερία τους. Άλλωστε από τότε που ο Μπράιαν και η Μία Τορέτο (Τζορντάνα Μπρούστερ) απελευθέρωσαν τον Ντομ, οι τρεις τους βρίσκονται μόνιμα καθοδόν, διασχίζοντας ξέφρενα τα σύνορα, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις Αρχές που τους καταδιώκουν αμείλικτα. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, λοιπόν, οι τρεις τους μαζί με μια «επίλεκτη» ομάδα ξέφρενων μαχητών των δρόμων, θα πρέπει να τα βάλουν με τον υπόκοσμο που τους θέλει νεκρούς κι όχι μόνο… Ο σκληρός ομοσπονδιακός πράκτορας Λιουκ Χομπς (Ντουέιν Τζόνσον) θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους συλλάβει, μολονότι, πολύ γρήγορα θα καταλάβει, πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς τους καλούς από τους κακούς και πως ο μόνος σύμμαχός του είναι το ένστικτο… Μόνο του μέλημα…να είναι εκείνος αυτός που θα τους βρει πρώτος!

Το τρέιλερ της ταινίας:



Η Τελευταία Ακροβάτις Της Μαδρίτης
THE LAST CIRCUS / BALLADA TRISTE DE TROMPETA
του Άλεξ ντε λα Ινγλέσια
με τους Σαντιάγκο Σεγκούρα, Καρολίνα Μπανγκ, Αντόνιο Ντε Λα Τόρε



Υπόθεση: 1937, Ισπανικός Εμφύλιος: O Παλιάτσος επιστρατευμένος από την Πολιτοφυλακή, ηγείται με αμφίεση κλόουν του λουτρού αίματος κραδαίνοντας ένα μεγάλο μαχαίρι εναντίον των στρατιωτών της Εθνοφυλακής του Φράνκο. 1973, Μαδρίτη: Ο Χαβιέ, ο γιος του παλιάτσου που ζητά εκδίκιση, βρίσκει δουλειά ως Λυπημένος Παλιάτσος σε ένα τσίρκο, όπου θα γνωρίσει τον Σέρτζιο. Ο Σέρτζιο είναι ο βίαιος αστέρας του τσίρκου ως Τρελός Παλιάτσος και ο εραστής της Νατάλια, της σαγηνευτικής αλλά και σκληρής ιπτάμενης ακροβάτιδας. Αυτή είναι και η αρχή της ιστορίας στην οποία ο Χαβιέ και ο Σέρτζιο, ωθούμενοι από έρωτα, οργή, απελπισία και λαγνεία, θα οδηγηθούν σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν την αγάπη της τελευταίας ακροβάτιδας της Μαδρίτης...

Το τρέιλερ της ταινίας:



Το Κορίτσι Του Σαλέ
CHALET GIRL
του Φιλ Τρέιλ
με τους Φελίσιτι Τζόουνς, Εντ Γουέστγουικ, Μπιλ Νάι, Μπρουκ Σιλντς, Τάμσιν Ίγκερτον, Μπιλ Μπέιλι, Σοφία Μπους, Γκρέγκορ Μπλεμπ, Αδάμ Μπουσδούκος




Υπόθεση: Η 19-χρονη Κιμ (Φελίσιτι Τζόουνς), πρώην πρωταθλήτρια στο skateboard και νυν υπάλληλος σε φαστφουντάδικο, βρίσκει μια νέα δουλειά με καλύτερα χρήματα, ως βοηθός σε σαλέ σε ένα πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο. Δεν ξέρει να κάνει σκι και δεν καταλαβαίνει το λαμπερό κόσμο μέσα στον οποίο μπλέκεται, όταν όμως βρίσκει μια παλιά σανίδα του snowboard, αρχίζει να μαθαίνει το άθλημα και ανακαλύπτει ότι το ταλέντο της στο skateboard, υπάρχει και στο χιόνι! Παράλληλα, προσελκύει το ενδιαφέρον του γοητευτικού Τζόνι (Εντ Γουέστγουικ) που είναι και ένα από τα πλούσια αφεντικά της. Θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τον εαυτό της και να κατακτήσει το άθλημα του snowboard αλλά και την καρδιά.

Το τρέιλερ της ταινίας:



Ατίθαση Λίλι
PIEDS NUS SUR LES LIMACES / LILY SOMETIMES
της Φαμπιέν Μπερτό
με τους Νταϊάν Κρούγκερ, Λούντιβιν Σένιε




Υπόθεση: Η Λίλι είναι ξεχωριστή, καθώς δε μοιάζει με κανένα άλλο κορίτσι της ηλικίας της. Ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές ζει μόνο για τη στιγμή και απολαμβάνει όλα όσα η ζωή μπορεί να της προσφέρει. Ζει σε αρμονία με τη φύση και δε δέχεται υποδείξεις από κανένα. Η Κλάρα, η μεγαλύτερη της αδελφή, έχει επιλέξει μια ζωή μέσα σε όρια, παντρεμένη, ζει με τον σύζυγο της στη μεγάλη πόλη. Όταν η μητέρα των δύο κοριτσιών πεθαίνει, η Κλάρα επιστρέφει στο πατρικό της και αποφασίζει να βάλει σε τάξη το σπίτι, αλλά και τη ζωή της Λίλι …

Το τρέιλερ της ταινίας:



Ανήλικος Δολοφόνος
BRIGHTON ROCK
του Ρόουαν Τζόφε
με τους Τζον Χαρτ, Έλεν Μίρεν, Άντι Σέρκις, Σαμ Ράιλι, Σον Χάρις, Αντρέα Ράισμπορο




Υπόθεση: Βασισμένο στο περίφημο μυθιστόρημα του 1939 του Γκράχαμ Γκριν, η ομώνυμη ταινία περιγράφει την τραγική ιστορία του Πίνκι, ενός επαναστάτη εφήβου. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η σχέση του αντι-ήρωα Πίνκι με την Ρόουζ - μια φαινομενικά αθώα και νεαρή σε ηλικία σερβιτόρα που γίνεται μάρτυρας μίας δολοφονίας που έχει διαπράξει η συμμορία στην οποία ανήκει ο Πίνκι. Μετά τη δολοφονία, ο Πίνκι αποπλανά ερωτικά την Ρόουζ, πρώτα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τι ξέρει, και δευτερευόντως για να εξασφαλίσει το ότι δεν θα μιλήσει στην αστυνομία. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε ένα δολοφόνο και σε μία αυτόπτη μάρτυρα. Μπορεί ο Πίνκι να εμπιστευτεί την Ρόουζ ή πρέπει να τη σκοτώσει πριν προλάβει να μιλήσει στην αστυνομία; Μπορεί η Ρόουζ να δείξει εμπιστοσύνη στον Πίνκι, ή είναι η επόμενη που ακολουθεί στη λίστα του;

Το τρέιλερ της ταινίας:



CHONGQING BLUES
RIZHAO CHONGQING
του Γουάνγκ Ξιαοσουάι
με τους Φαν Μπινγκμπίνγκ, Λι Φέιερ, Κιν Χάο, Γουάνγκ Ξουεκί, Ζι Γι




Υπόθεση: Όταν ο καπετάνιος Λιν, επιστρέφει από ένα ταξίδι διάρκειας 6 μηνών, μαθαίνει ότι ο 25χρονος γιος του δολοφονήθηκε από την αστυνομία. Στην προσπάθειά του να καταλάβει τι συνέβη, διαπιστώνει ότι ήξερε πολύ λίγα για τον ίδιο του τον γιο. Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι πίσω στο Chongqin, την πόλη που ζούσε κάποτε. Ένα ταξίδι γονικής εξερεύνησης και εξομολόγησης, όπου θα αντιληφθεί πόσο μεγάλη επίδραση είχε η συνεχής απουσία του πατρικού προτύπου στη ζωή του παιδιού του...

Το τρέιλερ της ταινίας:



Ο Αληθινός Φασισμός
OBYKNOVENNYY FASHIZM / TRIUMPH OVER VIOLENCE
του Μιχαήλ Ρομ
με τους Μάρλεν Ντίτριχ, Γιόζεφ Γκέμπελς, Χέρμαν Γκέρινγκ, Άντολφ Χίτλερ, Ιωσήφ Στάλιν




Υπόθεση: Η πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών, αποτελεί μια καυστική καταδίκη του φασισμού όχι μέσα από μια «ψυχρή», κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά μέσα από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του μικροαστού, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό. Το ντοκιμαντέρ, με υλικό από πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας και ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ, δεν μένει ωστόσο σε μια ξερή παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων. Αντίθετα, μέσα από μια ψυχολογική περισσότερο ερμηνεία, αγγίζει ουσιαστικά το ζήτημα του φασισμού που βίωσαν πρόσφατα οι άνθρωποι, οι οποίοι, φαίνεται, δεν ήταν άμοιροι ευθυνών σε αυτή τη μαζική παραπλάνηση στην οποία οδηγήθηκαν.

links: men24.gr

Μια έξυπνη διαφήμιση για το φεστιβάλ animation στη Ρουμανία.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ζωγραφική σε παράθυρα.

Ο Dan Berglund, χρησιμοποιεί βιτρίνες, για να παρουσιάσει τις δημιουργίες του. Αυτή τη φορά, η δράση λαμβάνει χώρα σε μια εκτεταμένη σειρά από παράθυρα όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα συλλογικό σχέδιο με ζώα και φυτά. Ένα ενδιαφέρον σημείο στο βίντεο, είναι η ανεπαίσθητη κίνηση των σχεδίων ανά διαστήματα, που τα κάνει για μια στιγμή να "ζωντανεύουν". Η μουσική είναι του Tona Serenads.