Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Τα 5 ακριβότερα κατασκευαστικά έργα του κόσμου.

Σας παρουσιάζουμε τα 5 κατασκευαστικά έργα στον κόσμο με το εκτιμώμενο κόστος και σύντομη περιγραφή του καθενός. Άλλα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και άλλα είναι υπό κατασκευή με αποτέλεσμα η εκτίμηση του κόστους να μην είναι οριστική.

Νο. 5 : Αεροπλανοφόρο κλάσης Gerald R. Ford - 8.1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί το υπερ-αεροπλανοφόρο της νέας γενιάς για της Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατασκευή ξεκίνησε την άνοιξη του 2007 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.
Τα αεροπλανοφόρα της κλάσης Ford περιλαμβάνουν πολλές σχεδιαστικές καινοτομίες όπως νέο πυρηνικό αντιδραστήρα, χαρακτηριστικά stealth για μικρότερο στίγμα στα ραντάρ, ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες και μειωμένες ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό προκειμένου να λειτουργήσουν. Το εκτιμώμενο κόστος των 8.1 δισεκατομμυρίων δεν περιλαμβάνει τα περίπου 5 δισεκατομμύρια που χρειάστηκαν για την έρευνα και την ανάπτυξη. Συνολικά έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τρία αεροπλανοφόρα.

Νο. 4 : Υπόγειος αυτοκινητόδρομος της Βοστόνης (Big Dig project) - 14.6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, κατασκευάστηκε αυτό το τούνελ μήκους 3.5 μιλίων που ανακατεύθυνε τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μέσα από την καρδιά της Βοστόνης. Οι μηχανικοί αντιμετώπισαν αρκετά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν κατά την διάρκεια της κατασκευής καθώς στην περιοχή υπήρχαν γραμμές μετρό, σωληνώσεις και ηλεκτρικές γραμμές, πολλά αναπάντεχα γεωλογικά χαρακτηριστικά μέχρι και βυθισμένα πλοία.
Το έργο ολοκληρώθηκε μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2008 και παραμένει ο μεγαλύτερος και πολυπλοκότερος υπόγειος αυτοκινητόδρομος στην ιστορία της Αμερικής.

Νο. 3 : Υδροηλεκτρικό φράγμα Three Gorges, Κίνα - 24 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βρίσκεται στον ποταμό Yangtze και είναι ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός του κόσμου. Η βασική κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2008. Έξι επιπλέον γεννήτριες θα εγκατασταθούν μέχρι το 2011 και η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίξει τα 22.500 MW. Άλλα ενδιαφέροντα νούμερα σχετικά με το φράγμα είναι:
  • Έχει μήκος 2.309 μέτρα
  • Ύψος 101 μέτρα
  • 115 μέτρα πάχος στην βάση και 40 μέτρα στην κορυφή
  • Χρησιμοποιήθηκαν 27.200.000 κυβικά μέτρα τσιμέντο, 463.000 τόνοι ατσάλι (αρκετό για να χτιστούν 63 πύργοι του Άιφελ) και μετακινήθηκαν 102.600.000 κυβικά μέτρα χώματος.
  • Όταν το επίπεδο του νερού είναι στο μέγιστο, στα 91 μέτρα πάνω από το επίπεδο του ποταμού, η δεξαμενή που δημιουργείται έχει περίπου 660 χιλιόμετρα μήκος και 1,12 χιλιόμετρα πλάτος. Η συνολική της επιφάνεια είναι 1045 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Νο. 2 : Δημιουργία χώρου εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων στο βουνό Yucca - 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το τμήμα ενέργειας των ΗΠΑ εξετάζει το βουνό αυτό από το 1978 προκειμένου να καθοριστεί άν είναι κατάλληλη τοποθεσία για εναπόθεση υψηλού επιπέδου ραδιενεργών αποβλήτων που παράγονται ώς αποτέλεσμα των αμυντικών προγραμμάτων της χώρας και της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στην έρημο της Νεβάδα, 80 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας.
Το βουνό Yucca δημιουργήθηκε από αλλεπάλληλες εκρήξεις ενός ηφαιστείου και αποτελείται από στρώματα τέφρας. Η τέφρα διαθέτει ιδιαίτερα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανική για ενταφιασμό ραδιενεργών υλικών.
Η διοίκηση του καινούργιου προέδρου των ΗΠΑ, απέρριψε την χρήση του χώρου για τον σκοπό αυτό και επεξεργάζεται μια καινούργια στρατηγική εναπόθεσης πυρινικών αποβλήτων. Στις 5 Μαρτίου του 2009, ο γ.γραμματέας ενέργειας είπε σε μια συνεδρίαση της γερουσίας ότι το βουνό Yucca δεν αντιμετωπίζεται πλέον ώς χώρος εναπόθεσης.

Νο. 1 : Διεθνής διαστημικός σταθμός - 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τοποθετημένος σε τροχιά στα 350 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων πολιτειών, Ιαπωνίας, Ρωσσίας, Καναδά και ευρωπαϊκής ένωσης. Ως διεθνές πρόγραμμα, η οικονομικές και νομικές πλευρές του ISS είναι πολύπλοκες. Η εκτίμηση για το ακριβές κόστος δεν είναι δυνατή καθώς δεν έχει καθοριστεί ποια έξοδα θα χρεωθούν στον ISS και ποια όχι. Εκτιμάται σε ένα εύρος από τα 35 δισεκατομμύρια έως τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ESA εκτιμάει το συνολικό κόστος σε μια περίοδο 30 ετών να φτάνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου