Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

5 νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για θαλασσινά

Φιλέτο σολoμού στο φούρνο με σελινόριζα και δεντρολίβανο

Υλικά

500 - 600 γρ. σολoμό
1 σελινόριζα
αλάτι, πιπέρι
2 κλαδάκια δεντρολίβανου
Για το ντρέσινγκ :
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
4 κ.σ. λάδι
1 κ.γλ. μουστάρδα
ξύσμα 2 λεμονιών
χυμό από μισό λεμονιού
4 ολόκληρα σπόρια κάρδαμου (χωρίς τη φλούδα)
Αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση


-Πλένεις και αλατοπιπερώνεις τον σολoμό.

-Κόψε σε μέτριες ροδέλες την σελινόριζα.

-Σε μεγάλο φύλλο λαδόχαρτου βάλε το δεντρολίβανο, το σολωμό με την ράχη στο δεντρολίβανο και τις ροδέλες σελινόριζας. Τύλιξε το προσεκτικά (όπως ένα πακέτο).

-Ξανατύλιξε το ίδιο πακέτο σε αλουμινόχαρτο.

-Βάλτο στο ταψί και έτοιμο για φούρνο. Για 40 λεπτά περίπου στους 200 βαθμούς.

-Μέχρι να γίνει φτιάξε το ντρέσινγκ γιαουρτιού. Βάλε σ’ ένα μίξερ το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, ξύσμα δύο λεμονιών και χυμό από μισό λεμόνι (όχι γενναιόδωρα), αλάτι και πιπέρι. Χτυπά στο γουδί τα σπόρια κάρδαμου μέχρι να γίνει σκόνη και το πρόσθεσε το στο μίγμα.

-Σέρβιρε το σολoμό(χωρίς την πέτσα του, βγαίνει εύκολα μόλις ψηθεί) και περίχυσέ τον με το ντρέσινγκ.

Μπαρμπούνια μαριναρισμένα σε πορτοκάλι και ούζο

Υλικά

8 μπαρμπούνια
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
2 καρότα
πιπέρι τριών χρωμάτων σε κόκκους
2 νεροπότηρα χυμό πορτοκάλι
1/2 νεροπότηρο ούζο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι



Εκτέλεση


-Καθάρισε τα κρεμμύδια και τα καρότα και κόψτα σε ροδέλες.

-Κρατά στην άκρη τις πιο μεγάλες ροδέλες κρεμμυδιών.

-Ανακάτεψε όλες τις υπόλοιπες σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού, το ούζο, αλάτι και πιπέρι.

-Βάλε τα ψάρια να μαριναριστούν τουλάχιστον 1 ώρα.

-Μόλις τα βγάλεις από την μαρινάρα, βάλτα σε ένα ταψί και βάλε από πάνω λίγες από τις ροδέλες κρεμμυδιών που κράτησες, τον άνηθο χοντροκομμένο και το πιπέρι σε κόκκους.

-Πρόσθεσε τη μαρινάρα και το ελαιόλαδο και ψήστα στο φούρνο για 30'-40' περίπου στους 180 βαθμούς.

Πέστροφα με μάραθο και μανιτάρια

Υλικά

1 φινόκιο (μαραθόριζα)
4 φιλέτα πέστροφας
2 κ.σ. ηλιέλαιο
170 γρ. μανιτάρια κομμένα φέτες(ή ολόκληρα)
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. ούζο
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

-Καθάρισε το φινόκιο από τα λεπτά φυλλαράκια του και κράτησε τα στην άκρη. Κόψε το βολβό σε φέτες, βάλτο να βράσει σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 8', μέχρι να μαλακώσει λίγο και στράγγισε τον.

-Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε μία κ.σ. ηλιέλαιο, βάλε το ψάρι με την πλευρά της σάρκας να ακουμπά στο σκεύος και σιγόψησε για 2'. Γύρισε και ψήσε για 3' ακόμα, μέχρι να μαλακώσει. Βγάλτο με προσοχή από το τηγάνι και διατήρησε το ζεστό.

-Ζέστανε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι, ρίξε τα μανιτάρια και ανακάτεψε για 2'. Πρόσθεσε το φινόκιο, το σκόρδο και το ούζο, σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο ή καπάκι και άστα να σιγοψηθούν για 4'.

-Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ανέβασε τη φωτιά. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, άσε να περάσουν άλλα 2' ανακατεύοντας.

-Τοποθέτησε τα φιλέτα της πέστροφας σε ζεστά πιάτα και περίχυσε τα με τη σάλτσα.

Χταπόδι τηγανιτό με μέλι

Υλικά

1 χταπόδι περίπου ένα κιλό
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 μικρό πιάτο με αλεύρι
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές μέλι
1 ποτηράκι γλυκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

-Βάλε το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα.

-Ρίξε νερό μέχρι να το σκεπάσεις, βαλε το ξύδι και σιγόβρασε το για μία ώρα.

-Αφού βράσει κόψε τα πλοκάμια.

-Βάλε στο τηγάνι το λάδι να κάψει.

-Αλεύρωσε τα πλοκάμια και την κουκούλα και τα ρίξτα στο τηγάνι.

-Μόλις πάρουν χρώμα ρίξε με ένα κουτάλι πάνω σε κάθε κομμάτι το μέλι.

-Ανακάτεψε το χταπόδι ώστε να πάει παντού το μέλι για ένα λεπτό.

-Σβήσε με το γλυκό κρασί και ανακάτεψε για ένα λεπτό μέχρι το χταπόδι να γυαλίσει.

-Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και σέρβιρε τον πρωτότυπο ουζομεζέ σου.

Γαρίδες στο φούρνο

Υλικά

500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες μεσαίου μεγέθους (όχι προβρασμένες)
250 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
250 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
300-350 γρ. μανιτάρια (κονσέρβας)
μισό ματσάκι άνηθο
2-3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
κόκκους πράσινο πιπέρι
αλάτι
λίγο λάδι (καλύτερα σπορέλαιο)

Εκτέλεση

-Ανακάτεψε όλα τα παραπάνω υλικά εκτός από το κασέρι και τα βάλτα σ’ ένα pyrex.

-Κάλυψε το με το τριμμένο κασέρι.

-Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά και σέρβιρέ το ζεστό.

-Μπορείς αν θέλεις να το ψήσεις και σε μικρά ατομικά φορμάκια.

links: men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου