Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Πληκτρολόγιο αφής χωρίς λάθη

Καλές οι οθόνες αφής, αλλά αν έχεις χοντρά δάκτυλα ή είσαι λίγο άτσαλος, καταλήγεις να πληκτρολογείς τρία γράμματα αντί για ένα. Και καλά στα SΜS, όπου τα κείμενα είναι μικρά. Τι γίνεται όμως στα «έξυπνα» τηλέφωνα, οι χρήστες των οποίων γράφουν συχνά e-mail και άλλα μακροσκελή κείμενα;

Απάντηση στο πρόβλημα είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να δώσουν μια σειρά από εταιρείες, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία ή ευκολία στη χρήση.

Τα δεδομένα ωστόσο φαίνεται να αλλάζουν, και μάλιστα από ελληνικά χέρια και μυαλά. Δύο έλληνες προγραμματιστές οραματίστηκαν και ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν ένα καινοτόμο λογισμικό, το οποίο φιλοδοξεί να λύσει μια και καλή το πρόβλημα. Τόσο καλή ήταν μάλιστα η ιδέα τους, που η Google έσπευσε να εξαγοράσει την εταιρεία τους, προτού καν το ΒlindΤype- όπως ονομάζεται το φιλόδοξο project τους - δει το φως της ημέρας.

Πώς λειτουργεί
Μέχρι πρότινος, τα προγράμματα διόρθωσης λανθασμένης πληκτρολόγησης σε οθόνες αφής είχαν ένα βασικό μειονέκτημα: ζητούσαν από τον χρήστη να προσαρμοστεί σε αυτά. Το ΒlindΤype όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς το ίδιο προσαρμόζεται αυτόματα και άμεσα στις συνήθειες του χρήστη και τον τρόπο που χρησιμοποιεί το virtual keyboard. Με άλλα λόγια, σε ένα πρακτικό παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί και μαθαίνει ότι στο γράμμα Ε, ο χρήστης πατάει στην κάτω αριστερή άκρη του γράμματος ενώ στο γράμμα Q ακριβώς στο κέντρο. Δηλαδή, το ίδιο το πληκτρολόγιο μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα στις ανάγκες του χρήστη, ξεπερνώντας τη λογική που ο κατασκευαστής έχει επιλέξει. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση που ο χρήστης έχει στην κατοχή του μια σειρά από συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablet pc, netbook με οθόνη αφής) στα οποία η ανάλυση και κατ΄ επέκταση η διάταξη του πληκτρολογίου είναι διαφορετική.

Μάλιστα, το ΒlindΤype δεν σταματά εδώ αλλά προχωράει ακόμη παραπέρα. Συγκεκριμένα, όπως διατείνονται οι κατασκευαστές του, το πρόγραμμα μπορεί να «αντιλαμβάνεται» τι πληκτρολογεί ο χρήστης ακόμη και εάν αυτός δεν πατά ακριβώς πάνω στα πλήκτρα. «Διαβάζει» οποιοδήποτε σημείο της οθόνης πατάει ο χρήστης και στη συνέχεια αναλύει την τοποθέτηση των δαχτύλων και τη μεταξύ τους σχέση, και προσδιορίζει ποιον χαρακτήρα πληκτρολογεί με ακρίβεια που προσεγγίζει το 100%.

Κρίνοντας από την εξαγορά του προγράμματος από την Google, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα δούμε το ΒlindΤype να συνοδεύει κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που «τρέχουν» το λογισμικό Αndroid, δεν αποκλείεται όμως να επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα.

Οι «γονείς» του
Οι κατασκευαστές της καινοτόμας εφαρμογής έχουν την έδρα της εταιρείας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και προοπτικές που προσφέρει η Silicon Valley.

Ο πρώτος εξ αυτών κ. Κώστας Ελευθερίου είναι σήμερα 26 ετών, έχοντας ολοκληρώσει σπουδές Computer Science στο Πανεπιστήμιο του Warwick στη Βρετανία. Στην αρχή της καριέρας του δούλεψε στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας λογισμικό και στη συνέχεια άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Υork. Επιχειρεί να ανοίξει εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά τελικά επιλέγει να επιστρέψει στην Αγγλία με σκοπό να αναπτύξει εκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Είναι γνωστός στην κοινότητα των προγραμματιστών για την εφαρμογή iSteam, μίας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του iΡhone, την οποία έχουν «κατεβάσει» περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Ο δεύτερος συνέταιρος Πάνος Πετρόπουλος έχει σπουδάσει Μάρκετινγκ και ασχολείται με τους υπολογιστές από τα 15 του χρόνια. Διατείνεται μάλιστα ότι «κάποιες φορές φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια με τη x86 γλώσσα προγραμματισμού, από ό,τι με τα ελληνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου